Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 23 November 2016

SARDIN HOMEMADE... step by step.. πŸ˜ŠπŸ˜™❤ ^__^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dokurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya.
Semalam datang lah rajin saya ni.. nak cuba buat sardin sendiri.. πŸ˜ŠπŸ˜† dah lama teringin sebenarnya.. pastu post kat WA group Aweks Blogger .. udah nya blogger Norazimah minta resepi.. tu yg hari ni up terus entri sardin homemade ni.. Mak hainom pulak kata.. kalau hang tak ada highpressure noxxa tu Azimah guna jenama lain pun tak apa.. jenama Noxxoss ke hahaha 😜😜 macam2 lah ko nom.. πŸ˜‚πŸ˜‚

Jom kita intai resepi yg mudah ini....
Bahannya :
- 1 kg ikan sardin (CH beli 4 ekor jer😊)
- 1 biji bawang besar*
- 2 biji tomato* (* kisar)
- 1 tin tomato puri

Caranya :-

1. Panaskan minyak dengan menekankan stir fry tu.

2. Tumis bahan kisar sehingga wangi.

3. Kemudian masukkan tomato puri. kacau mesra.

4. Susun ikan cantik2 dalam pot tu.. susun sama camtu dia tak sembang dah sebab kepala dah kena buang hahaha πŸ˜‚πŸ˜„πŸ˜†

5. Benamkan ikan dalam kuahnya ye.. nanti baru masak sekata.

6. Kemudian tutup dan tombol alihkan ke pressure.. lepas tu pergi ke butang  high pressure set kan 60 minit . lepas tu tekan butang ON/OFF.
Oleh kerana ikan CH ni besar.. CH tambah lagi 30 minit.. baru tulang temulang lembut πŸ˜†πŸ˜Š
 memula CH set 60 minit tu.. tengok ikan kurang lembut tu yg tambah lagi 30 minit.
7. Tunggu sehingga beep berbunyi. release kan tombol ke steam tu.. biar asap tu keluar abis baru buka tutup periuk... 
Tu diiaaa habaq ang.. terserlah bau sardin dalam tin tu..πŸ˜πŸ˜ŠπŸ˜†

Simpan 2 ekor dalam bekas utk frozeen kan.. nanti nak masak ambil aje dlm tu..

Yang 2 ekor tu CH tumis utk makan lunch tu.. dahlah makan sorang2.. menikmati sungguh saya ni.. regu pulak dengan sayur air petola dgn fucuk serta suhun.. wala wala.. sedap ... 😘😍

❤SELAMAT MENCUBA❤

25 ulasan:

  1. aritu pn ada tgk kwn share homemade sardin..die pn guna noxxa

    BalasPadam
  2. wahhh.. periuk ni memang serba guna

    BalasPadam
  3. untung buat sendiri ni sbb terjamin kebersihan dan bebas bahan kimia, kan CH.
    Tp lama beno nak nunggu nya tu sampai sejam lebih...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau masak biasa ni KB..
      Kena tunggu 6 jam..
      Masak dengan api yg pelahan..

      CH dalam menunggu sejam setengah tu banyak juga kerja lain siap..
      CH masak pukul 11 am pukul 12.30pm juga siapnya πŸ˜†

      Padam
  4. wahhh dijamin halal ... tp lamam juga proses memasak nye ye .... ai tak de noxxa mau lagi lama

    BalasPadam
  5. selalu kita beli dalam tin je...ni boleh buat sendiri dah...lagi terjamin keenakan dan kebersihannya...buat sendiri kan...bebas dr bahan utk tahan lama tu...

    BalasPadam
  6. selalu kita beli dalam tin je...ni boleh buat sendiri dah...lagi terjamin keenakan dan kebersihannya...buat sendiri kan...bebas dr bahan utk tahan lama tu...

    BalasPadam
  7. wah nanti nak cuba buat sendiri....memang kami penggemar sardin cap ayam....hahaha

    BalasPadam
  8. oo senang je rupanya buat sardin sendiri.

    BalasPadam
  9. PANDAI BUAT SARDIN SENDIRI SENANG DIFROZEN BILA NK MKN AMBIL SAJA KAN YATI

    BalasPadam
  10. Kena beli piuk noxxa le kekdahnya ni. Tak pun beli je noxxos jenama mak kita tu, haha.

    BalasPadam
  11. Kena cari periuk noxxa ni
    Nak buat sardin tulang lembu.
    Boleh reput tak?

    BalasPadam
  12. Ohh kiranya rasa dia sebiji mcm sardin tinlah ek Ti.... Nampaknya kencanglah bisnes hang lepas ni.... sardin homemade terlajak laris gitu!!!hoho....

    BalasPadam
  13. aduhla bestnya... kite takde noxxa camne huhuh

    BalasPadam
  14. alahaiii sedapnya lah kak sardin home made.. periuk Noxxa dah ada kt dapur, cuma nak buat nya ni ntah bila.. haha

    BalasPadam
  15. Alaaa kita x ada periuk noxxa tu

    BalasPadam
  16. Ken ada demo masak bihun gina periuk noxxa tummg cepat betul la 6 min je siap..teringin nk beli ..dia ckp rm600..kalau ada periuk tu x perlu lg beli sardin dlm tin..dah mahal sardin dlm tin tu

    BalasPadam
  17. Kakak akak kan stokist amway. Memula dia buat demo dulu yati nak tahu bberapa kilo ikan dia buat? 3 kilo dah soap bagi yg dtg makn dgn roti ajelah. Mada tu ramai terus beli noxxa dgn dia.

    BalasPadam
  18. Kalau pakai Noxxa, sejam lebih aje buat sardinnyakan, CH. Kalau pakai Noxxos tu pulak berapa jam kena tunggu? Eh, lecehlah! Senang cerita tak payah makan sardin ^_^

    Penat-penat keluarkan periuk Noxxa, masak 4 ekor aje. Takut sangat ikan tu sembang sesama sendiri!

    BalasPadam
  19. Makan dengan lempeng ni sedap. Hehe :)

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)